Duminică, 26 mai 2013, în Parohia “Sfânta Cruce” din Bacău, 28 de copii l-au primit pentru prima dată pe Isus din sfânta Euharistie în inima lor. Ei s-au pregatit pentru acest eveniment timp de trei luni, perioadă în care copiii au avut posibilitatea de a-l cunoaște mai bine pe Isus și în același timp de a învăța adevărurile ce stau la baza credinței noastre. Rodnice au fost și cele șase cateheze făcute cu părinții acestor copii. Astfel ei au avut posibilitatea să aprofundeze marile adevăruri de credință, dogmele și sacramentele Bisericii, și de a fi implicați într-o colaborare directă în formarea copiilor.

În cele trei săptămâni care au precedat evenimentul, copiii au participat zilnic la cateheză și la Sfânta Liturghie, conștientizând mai mult valoarea Sfintei Euharistii, familiarizându-se în același timp cu Isus.

Emoțiile micului test de examinare pentru admiterea la cele două sacramente, i-au ajutat să înțeleagă mai bine cât de importantă este pregătirea pentru primirea sfintei Spovezi și a Sfintei Împărtășanii.

Sâmbătă 25 mai, copiii au făcut prima spovadă din viața lor.

Duminică la ora 12, îmbrăcați de sărbătoare, cu emoții și entuziasm, copiii, însoțiți de părinți, prieteni, invitați, au participat la cea mai frumoasă liturghie din viața lor, când pentru prima oară Isus i-a primit la masa sa. Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele paroh Iosif Comorașu și părinții vicari Marius Adam și Lucian Adam. În cadrul Sfintei Liturghii, candidații la prima Sfântă Împătășanie au fost strigați pe nume și prezentați întregii comunități prin disponibilitatea răspunsului lor: „Iată-mă”. De asemenea părinții au fost solicitați să-și dea adeziunea în a-i ajuta pe copii să-și trăiască credința cu responsabilitate. În timpul predicii, copiii au fost invitați să descopere minunăția familiei lui Dumnezeu ca Sfântă Treime în care Cristos ne introduce prin misterul vieții sale. De asemenea copiii au fost invitați să participle cât mai des la Sfânta Liturghie și Împărătășanie, prin excelență darul cel mai prețios al lui Dumnezeu pentru noi.

După sfânta Liturghie, în Oratoriul „Maria Bambina” sărbătoarea s-a lărgit, invitații copiilor fiind serviți cu dulciuri și răcoritoare. Copiii au primit câteva surprise și o amintire personalizată.

Solemnitatea Trupului și Sângelui Domnului nostru Isus Cristos a făcut ca bucuria întâlnirii copiilor cu Isus să explodeze și să se manifeste printr-o mărturie imediată de credință prin participarea la Sfânta Liturghie și la procesiunea cu Sfântul Sacrament în jurul bisericii. Împreună cu toată comunitatea, copiii i-au cântat lui Isus și i-au presărat un drum frumos din petale de flori.

Aceste sărbători din viața Bisericii ne reînsuflețesc pentru a cânta măreția darurilor lui Dumnezeu și de a-i pregăti calea prin petalele faptelor bune și parfumul virtuților noastre.

Pr. Marius Adam

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>