,,Pe pieţele lumii nu se cumpără gândurile noastre, din cauza vorbelor prea scumpe’’

Papa IOAN PAUL al II-lea

Pelerinaj în Polonia, 30 august – 5 septembrie 2009

Ne doream de foarte mult timp să ajungem în Polonia natală a marelui papă Ioan Paul al II-lea… Părea doar un vis… Prin pelerinajul coordonat de pr. Iulian Eugen  Kropp, responsabil al Oficiului Diecezan pentru Pelerinaje, ne-am realizat acest vis devenit realitate, alaturi de ceilalţi doi cucernici preoţi care ne-au însoţit, cât şi de grupul de pelerini, în mijlocul cărora ne-am simţit ca într-o familie, mulţumindu-le pentru că, într-un fel sau altul, au contribuit cu toţii la reuşita acestui pelerinaj.

Ne vor rămâne în memorie Sanctuarul Preasfintei Fecioare Maria de la Ludzmierz, mănăstirea şi biserica de la Kalwaria  Zebrzydowska, cu  frumoasa icoană a Maicii Domnului, apoi Wadowice locul naşterii, al copilăriei, dar şi casa memorială a Papei  Ioan  Paul al II-lea.

Am vizitat şi Auschwitz-ul, locul  care ne-a adus aminte tuturor de micimea omului şi ororile comise aici, rugându-ne şi  pentru  memoria unor martiri ai Bisericii.Traseul nostru a inclus şi celebra mină de sare de la Wieliczka, vizitată de milioane de turişti, închinându-ne aici la altarul Sf. Kinga. Apoi am ajuns şi în milenara Cracovia, inima şi capitala culturală a Poloniei, de unde episcopul Carol Woityla a plecat spre Cetatea Eternă, acolo unde va fi ales urmaş al Sfântului Petru. 

Nu vom uita de Lagiewniki, de Catedrala în cinstea Preasfintei Fecioare Maria, a bisericii Divinei Milostiviri, unde se află mormântul Sf. Faustina, care ne-a  lăsat sfânta invocaţie atât de frumoasă: Isuse, mă încred în Tine  Cheia de boltă, punctul culminant al pelerinajului, a fost, cu siguranţă,  la Czestochowa, unde ne-am recules şi ne-am rugat din toată inima la Sanctuarul din incinta Mănăstirii Pauline de la Jasna Gora, în faţa impresionantei Icoane a Maicii Domnului: MADONA NEAGRĂ.     

Apoi, cu părere de rău, a trebuit să ne despărţim de această Polonie care, cel puţin la prima vedere, sfidează criza mondială prin tot cea ce reprezintă, etalând civilizaţia, bunăstarea, bunul simţ, dar mai ales Credinţa, credinţa venită dintr-o istorie tumultoasă, dar întarită, mai ales, de fostul Papă, blândul şi bunul polonez care a schimbat istoria lumii. Apropos de credinţă (dar nu numai), să amintim de o realitate… punctuală. Se cunoaşte, Polonia este împărţită administrativ în 16 voievodate. Unul dintre aceste voievodate se numeste, mai mult decat sugestiv, voievodatul Sfintei Cruci (SK}. Iar la noi acasa şi… în casă, Sfânta Cruce este, din păcate, din ce în ce mai marginalizată. Da, acasă….

Întorcându-ne acasă, ca un corolar la sfârşitul acestui pelerinaj, am participat în Basilica Minor din Cacica, tot grupul de pelerini, la Sfânta Liturghie pentru a-i putea mulţumi Sfintei Treimi, Sfintei Fecioare Maria de la Czestochowa şi la Cacica pentru acest mare dar al  pelerinajului.

Din inimă multumim pr. Iulian Eugen Kropp, pr. Petrică Sescu, pr. Alois Moraru.             

Mulţumim impasibilului şi simpaticului şofer, Iulian. Mulţumiri şi  salutări întregului grup de pelerini.

Dacă aveţi timp, disponibilitatea si posibilitatea de a vizita Polonia, nu ezitaţi să o faceţi. Mergeţi în pelerinaj pentru că merită cu prisosinţă, iar efortul vă va fi răsplătit.

Îţi mulţumim Doamne pentru toate darurile tale!

                                                                     Fam. Maria si Gheorghe IANĂU

                                                                        Parohia Sfânta Cruce, Bacău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>