În perioada 3-6 aprilie 2013, Liceul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Francisc de Assisi” din Roman, judeţul Neamţ, a fost găzda Olimpiadei Naţionale de Religie – limba română, cultele romano-catolic şi greco-catolic, clasele VII-XII.

Din Zona Bacău au participat la Faza Naţională a Olimpiadei de religie zece elevi: 6 de la profilul teoretic şi 4 de la profilul teologic.

Festivitatea de deschidere a avut loc la ora 18.00 în capela liceului.

Dintre invitaţii de seamă amintim pe: PS Petru Gherghel, Episcop de Iaşi; ES Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, responsabil cu învăţământul catolic în cadrul Conferinţei Episcopilor din România; pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector şcolar diecezan de religie romano-catolică în cadrul Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară şi Predarea Religiei în Şcoli al Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi; pr. Catălin Emilian, părintele provincial al Provinciei Fraţilor Minori Conventuali; prof. Dr. Viorel Stan, inspector şcolar general al judeţului Neamţ; prof. dr. Mihai Giosan, inspector specialitatea religie, şi autorităţile locale.

Încă din prima zi atmosfera a fost însufleţită de nerăbdarea tuturor de a cunoaşte oameni noi şi de a lega prietenii ce s-au concretizat în minunatele seri petrecute împreună în jurul a două-trei chitare.

Dimineaţa concursului a sporit suspansul şi emoţiile care deja se adunaseră în inimile participanţilor. Odată eliberaţi de emoţiile concursului au pornit cu toţii, elevi şi profesorii însoţitori, într-o excursie vizitând cele mai reprezentative puncte de spiritualitate şi cultură, din judeţul Neamţ.

Munca deopotrivă a elevilor, profesorilor, familiilor, dar şi a preoţilor din comunităţile din care provin elevii, a fost concretizată prin obţinerea unor rezultate deosebite. Felicitări zonei Bacăului!
Premiul I pe ţară:

- clasa a VII-a: Farcaş Adriana, Şcoala Gimnazială Nr.1 Faraoani,profesor îndrumător, Valentina-Iustina Mitrea;

- clasa a X-a: Ghervase A. Irina Mădălina, Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu”, Bacău, profesor îndrumător, Angela Budău;

- clasa a XI-a: Fercu I. Gabriela, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Bacău; profesor îndrumător: Loredana Cojan;

- clasa a XII-a: Bacoiu Mădălina, Colegiul Naţional „Gheorghe Vrănceanu”, Bacău, profesor îndrumător, Angela Budău.
Premiul II pe ţară:

- clasa a IX-a: Gabriela Gherguţ de la Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”, profesor îndrumător, Sr. Silvia Brandiu;

- clasa a IX-a: Fechetă Ciprian, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”- seminar, profesor îndrumător, pr. Cătălin Farcaş;

- clasa a X-a: Bişog Ionuţ, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”- seminar, profesor îndrumător, pr. Dr. Anton Săboanu;

- clasa a XI-a: David Eduard-Cristian, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”- seminar, profesor îndrumător, pr. Cătălin Farcaş;

- clasa a XII-a: Albert Fabian-Costel, Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif”- seminar, profesor îndrumător, pr. Cristian Ignat.
Iată câteva dintre impresiile premianţilor:

„Pentru mine Olimpiada de Religie a reprezentat o experienţă de neuitat. Emoţiile, noii prieteni pe care mi i-am făcut la Roman sunt lucruri pe care le voi ţine minte totdeauna. Pe lângă lucrarea scrisă s-au desfăşurat şi multe alte activităţi, care ne-au făcut să ne simţim în fiecare clipă cât se poate de bine”. ( Adriana Farcaş, Şcoala Gimnazială Nr.1 Faraoani clasa a VII-a)
„Când am venit la această Olimpiadă, am venit în primul rând cu speranţa şi încrederea că voi fi cea mai bună şi rezultatele mele vor fi promiţătoare. Dar pe tot parcursul desfăşurării Olimpiadei am legat prietenii, am ajuns să cunosc oameni extraordinari şi am trăit unele din cele mai fericite momente pe care viaţa mi le-a oferit. Sunt tristă, acum la sfârşit, dar în acelaşi timp privesc cu bucurie la ce am avut ocazia să trăiesc în doar aceste 4 zile.” (Irina-Mădălina Ghervase, Colegiul Naţional „Gh. Vrânceanu” clasa a X-a)
„Am simţit în aceste zile că participarea mea la Olimpiada de Religie, Faza Naţională, nu a fost o întâmplare, ci Dumnezeu este cel care a voit asta. Toţi cei din Bacău am fost ca o familie, ne-am sprijinit şi s-au format prietenii foarte frumoase. De asemenea, condiţiile de la Liceul Teologic „Sf. Francisc de Assisi” din Roman au fost foarte bune şi se simţea o mare căldură sufletească în acest Institut. Emoţiile au fost foarte puternice însă bucuria la aflarea rezultatelor ne-a copleşit pe toţi, până la lacrimi de fericire.” (Gabriela Fercu, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” clasa a XI-a)
„O olimpiadă specială, o atmosferă deosebită şi tineri plini de bucurie şi de entuziasm – cam asta înseamnă pentru mine experienţa de la Olimpiada de Religie Romano-Catolică şi Greco- Catolică, ediţia a IV –a. Am avut parte de o primire călduroasă la Roman şi le mulţumim celor de la Liceul Teologic Franciscan pentru condiţiile extraordinare pe care ni le-au oferit!” (Mădălina Bacoiu, Colegiul Naţional „Gh.Vrânceanu” clasa a XII- a)
Pentru tot ceea ce avem şi suntem, mulţumim lui Dumnezeu!
Pr. Lucian Adam, Inspector religie cult romano-catolic zona Bacău

şi prof. Loredana Cojan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>