O veste-am adus…

Despre ce fel de veste e vorba?

Că au venit seminariştii acasă? Cred că v-aţi dat seama deja. Că vremea s-a schimbat? Intr-adevăr „iarna nu-i ca vara”, cum spunea un clasic înca în viaţă, dar nici măcar iarna nu-i ca iarna; iar asta aţi observat-o singuri. Că un seminarist din parohia noastră a mers în pastoraţtie în Kenia? Asta e deja un fapt public. Şi atunci, despre ce veste e vorba? Despre o altfel de veste…mult mai mare si care le depaşeşte pe toate celelalte, cea adusa de îngeri păstorilor:” astăzi, în cetatea lui David, vi s-a născut Mântuitorul care este Cristos Domnul”.

Astăzi, iubire lui Dumnezeu ia chipul omului pentru ca noi, oamenii, să-l putem întâlni şi cunoaşte pe Dumnezeu. Dar sa vedem ce implică această vizită a lui Dumnezeu pe pământ.

Mai întâi, ce nu este Craciunul.

O tânără declara in revista Oraş Nou că nu suntem cei de la ştiri, apropo de imaginea tinerilor promovată de media; ea nu se recunoştea in ceea ce ştirile prezentau a fi un tânăr. Tot astfel, nici Crăciunul nu este ceea ce se promovează şi se propune ca adevărat de televiziune şi presă. Apropo, Crăciunul nu e o websărbătoare.  Şi ce nu mai e Crăciun?

Aţi auzit , mai mult ca sigur, de expresia sărbătorile de iarnă, de unde şi tradiţonalul „sărbători fericite!”. Ei bine, Crăciunul nu inseamnă o astfel de sărbătoare, fiindcă nu sărbătorim venirea iernii şi nici iarna nu e subiectul sărbătorii. Astăzi, prin sărbătorile de iarnă, se inţelege:cadouri,concedii, cumpărături, eventual si fapte bune( ca să arătăm că suntem buni, dar fără nici o raportare la Dumnezeu). Crăciunul nu este o sărbătoare de iarnă printre altele, nu este această amăgire a propriei conştiinţe,ci este sărbătoarea Naşterii lui Isus. Acesta este numele propriu al Craciunului şi nu un slogan publicitar profitabil.

Crăciunul nu este echivalentul unei mase copioase, nu este sărbătoare fripturii si a celorlalte mâncăruri pe care le facem cu această ocazie. Dacă eliminăm aceste elemente din ecuaţie rămâne un mare gol.

Este, de asemenea, greşit a aştepta Crăciunul pentru a face cât mai mult cadouri. Şi nu ajunge că sunt multe, mai trebiue să fie şi scumpe. Ce chin zadarnic: încercăm să-i cumpărăm pe ceilalţi, uitând să primim cel mai mare dar pe care ni-l face Dumnezeu, fara niciun merit din parte noastră şi fără a ne fi dator.

Nici pe departe, Crăciunul nu e un vis frumos, o amintire a unui fapt trecut: a fost odată ca niciodată. Nu, Dumnezeu ne spune astăzi că ne iubeşte iar răspunsul nostru trebuie să-l dăm astăzi. Sentimentalismele nu-şi au rostul de Crăciun. Aseară, mergând cu colindul, am întrebat o familie creştină ce planuri au de Crăciun iar răspunsul a fost că stau în casă şi aşteaptă colindătorii, eventual, se uită la televizor. Dumnezeu nu avea loc în planurile lor, de Liturghie nici nu mai vorbim. Mă întreb şi vă întreb: ce sărbătorim, atunci, de Crăciun?

Colindele si tot ce mai înseamnă tradţiile de iarnă, nu-şi au rostul decât dacă-l transmit pe Dumnezeu facut om şi mesajul său de iubire faţă de fiecare om. Altfel, ne îmbătăm cu apă rece. Putem să ne vizităm şi-n celelalte zile ale anului, dar acum ne întâlnim unii cu alţii pentru a ne bucura de prezenţa lui Isus, marele dar facut nouă de Tatăl.

Acum, să vedem ce este Crăciunul.

Astăzi sărbătorim naşterea lui Emanuel, care înseamnă Dumnezeu cu noi(Is7,14) în toate zilele(Mt28,20). Aceasta este bucuria Crăciunului: Dumnezeu este cu noi. Dumnezeu ne vizitează şi ne face cel mai mare dar: Fiul său făcut om. Pentru aceasta ne bucuram şi ducem şi altora bucuria noastră. Acesta este motivul pentru care colindăm şi dăruim cadouri celorlalţi.

Astăzi Dumnezeu ne dăruieşte viaţa fără a avea vreun merit:” În el era  viaţa şi viaţa era lumina oamenilor”(In1,4).

Crăciunul este sărbătoarea tăcerii pentru a-l descoperi pe Dumnezeu. Isus se naşte în cea mai profundă linişte şi trebuie să facem linişte pentru a-l întâlni.Nu-l întâlnim pe Creatorul vieţii în websărbători sau în convorbirile nelimitate. Sau poate ca da, depine cine este motivul bucuriei noastre.

Mai presus de toate, Crăciunul este momentul forte al inimii, in care noi facem curăţenie înlăuntrul nostru pentru a-l primi pe Dumnezeu . Dacă îl avem pe Dumnezeu în inimă, atunci am înţeles sensul Crăciunului şi vom sta cu plăcere alături de cei dragi, fiindcă în ei îl vom întâlni pe Dumnezeu.

Isus coboară Cerul pe pământ, el vine cu experienţă din Cer şi trăieşte printre noi aşa cum a trăit in Cer, ne spune Chiara Lubich.Aşadar,ce mesaj ne aduce Isus?

Să preţuim viaţa: el a venit pentru a ne dărui viaţa.

Să preţuim familia: el se naşte într-o familie, creşte in cadrul ei şi ea este cea care l-a ocrotit.

Să fim copii asemeni pruncului din iesle: el este fericit pentru că Dumnezeu e tot ce are; nu se poate apăra,Dumnezeu este apărătorul său; nu are nimic de dat, dar ne dă totul: pe sine.

Înainte de a pleca în vacanţă, Pr. Alois Bulai ne-a dorit ca în aceasta vacanţă să descoperim marile minuni pe care le-a făcut Dumnezeu în viaţa noastră, dupa exemplul Mariei care cântă „Cel Puternic mi-a făcut lucruri mari”(Lc1,49).Până astăzi, Dumnezeu ce mari minuni a facut pentru tine? Recunoaşterea implică cunoaşterea, aşadar nu-l poţi recunoaşte pe Dumnezeu dacă mai întâi nu l-ai cunoscut. A fi copil înseamnă şi a avea această capacitate de ate bucura pentru micile minuni pe care Dumnezeu le face zilnic pentru tine.

Un principiu spune că nimeni nu dă cee ce nu are: ca să-l dai pe Dumnezeu trebuie să-l ai mai întâi.

Haideţi să facem un salt de calitate de acest Crăciun şi să ne dorim un Crăciun adevărat!, deoarece multe lucruri ne pot face fericiţi, însă doar Dumnezeu ne poate da adevărata fericire.Iar dacă ne dorim un Crăciun fericit, să nu rostim doar o formulă, ci să arătăm prin fapte ca asta ne dorim cu adevărat.Aceasta v-o doresc tuturor din inimă.

Îţi mulţumim Isuse că te-ai facut om pentru mântuirea noastră, căci „mântuirea de la oameni este zadarnică”(Ps107,13).

Pentru tine ce însemnă Crăciunul?

…s-a născut Isus!

Aurel Herciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>