Tema propusă tinerilor spre meditare ”Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile” (cf. Mt. 19) este şi tema anului din mesajul Sfântului Părinte. Am trăit şi noi, tinerii Parohiei „Sf.Cruce”, această minunată Zi Diecezană a Tinerilor, ce a avut loc la Pildești în data de 4 mai 2013.

Din parohia noastră un grup, de peste 50 de tineri însoțiți de Pr. vicar Lucian Adam, a răspuns invitației de a-l urma pe Isus și de fi o parte importantă în sărbătoarea credinței. Astfel, dis de dimineață ne-am adunat în curtea bisericii, și ne-am urcat în autocarul ce avea să ne poarte în locul bucuriei de a-l reîntâlni pe Cristos în mijlocul tinerilor.

Înainte de a pleca, împreună cu părintele paroh am făcut o scurtă rugăciune, pentru ca apoi împreună cu pr. Lucian să stabilim itinerariul zilei. După un drum de aproximativ 1 ora am ajuns în Pildești, unde ne așteptau mulți alți tineri care împărtășeau aceeași bucurie de a-l urma pe Isus.

Programul oficial al Zilei Diecezane a început la ora 9 prin prezentarea imnului Zilei Tineretului interpretat de Ioana Bejan. Apoi animatorii Maria Chelariu și Gabriel Bejan i-au chemat pe tinerii parohiei Sf. Anton din Pașcani pentru a înviora participanții încă somnoroși.

În cadrul programului cultural-religios ce a început la ora 9.30, tinerii din Tămășeni au dansat grațios, de asemenea, tinerii din Iași încântând publicul printr-un moment plăcut și plin de bucurie.

Pentru ca liturghia să fie animată în totalitate de tineri, la ora 10.30 am făcut o pregătire a cântărilor pentru Sfânta Liturghie prezidată de Ps. Petru Gherghel, con-celebranţi fiind Ps. Anton Coșa, episcop de Chișinău și peste 130 de preoți din mai mult de 112 parohii ale diecezei noastre.

După Sf. Liturghie a urmat festivalul tinerilor la care au participat diverse parohii ale diecezei și nu numai. Astfel, Sebastian Tudor din Roman a încântat publicul cu melodiile sale, iar concitadinii noștri din parohia Sf. Nicolae (Bacău Centru) ne-au transmis mesajul I love Jesus printr-un dans energic. Din program nu a lipsit momentul de beat-box, Cosmin din Pașcani ținând să demonstreze că poți face muzică și fără instrumente. De asemenea, momente frumoase au fost cele de dansuri populare.

De asemenea, Ep. Anton Coșa a ținut să ne transmită mesajul de bucurie a tinerilor din Republica Moldova, mărturisindu-ne, totodată, modul în care frații noștri de peste Prut sărbătoresc ziua tinerilor și, de ce nu, O zi a tinerilor împreună cu ei.

În momentele următoare s-a dat drumul Logo-ului confecționat din baloane, iar Preasfințitul Petru Gherghel a binecuvântat participanții, după care aceștia s-au îndreptat spre autocare deoarece ploaia în același timp benefică și amenințătoare se apropia cu pași mari spre Pildești.

Pentru tinerii pelerini ai parohiei noastre, ziua nu se încheiase deoarece am vizitat comunitățile din Tămășeni și Adjudeni, ne-am rugat în biserică și cu această ocazie am aflat mai mult despre localități, oameni și sacrificiile pe care aceștia le-au făcut pentru a ridica cele două biserici.

În jurul orei 18 am ajuns la parohia noastră de unde, după celebra fotografie de grup, ne-am îndreptat spre casele noastre.

Iată şi două mărturii ale tinerilor participanţi:

Această sărbătoare a tinerilor Diecezei de Iaşi a reprezentat pentru mine un prilej de a-mi manifesta credinţa alături de cei peste 3000 de tineri din alte părţi ale Moldovei, ale României şi de peste hotare. Mi-a plăcut această zi pentru că o mulţime de tineri au răspuns pozitiv şi prompt la îndemnul lui Isus: “Mergeţi şi faceţi ucenici din toate naţiunile”. Mă bucur  că noi, tinerii, am reuşit să “rupem” din timpul nostru pentru a fi împreună la această frumoasă sărbătoare a tinereţii şi a credinţei (Andreea-Cristina Botca – Reprezentant al Parohiei noastre la Ziua Tineretului – Pildeşti 2013).

Ce aş putea spune despre Ziua Tineretului de la Pildeşti 2013?… a fost o experienţă unică până acum întrucât, a fost primul an în care am participat alături de tinerii noştrii şi alături de părintele spiritual al tinerilor din parohie. Cel mai important în această zi cred că a fost faptul că noi tinerii am fost împreună, ideea de unitate pentru mine fiind foarte importantă! Sunt plăcut impresionată de faptul că avem o sărbătoare numai a noastră, a tinerilor. Suntem tineri şi trebuie să oferim celorlalţi motive să „întinerească” împreună cu noi! O zi superbă în care entuziasmul şi bucuria au fost prezente în sufletul şi pe chipul meu! Îmi doresc să particip la cât mai multe astfel de sărbători şi activităţi ca să pot simţi cât mai mult ce înseamnă să fii tânăr (Ana-Maria Iojică)

A consemnat, Eduard Petrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>