Istoric:

Parohia noastră este o comunitate tânără care cuprinde, în cea mai mare parte, credincioşi originari din satele foarte religioase din jurul Bacăului. Ea s-a format prin desprindere de la Parohia „Sf. Nicolae” din Bacău, odată cu semnarea decretului de înfiinţare emis de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi.

Biserica „Sf. Cruce” se găseşte în partea de Sud a Bacăului în cartierul URA. Autorizaţia de construcţie a bisericii a fost acordată la data de 6 septembrie 1990, iar lucrările la construcţia bisericii au fost începute de primul paroh al acestei comunităţi, Pr. Gheorghe Farcaş, fiind preluate în anul 1996 de actualul paroh, Pr. Eugen Budău. Biserica are următoarele dimensiuni: lungime interior – 54 m; lăţime – 24 m; înălţimea turnului – 45 m.

Prin stilul ei, biserica este foarte atractivă şi invită la rugăciune prin crucea de nouă metri care domină prezbiteriul. Orga clasică din biserică, adusă din Olanda, este una dintre cele mai mari orgi din Moldova. Are dimensiunea de 15 m lungime, posedă 24 de registre, două manuale şi peste 1000 de fluiere. Este o orgă pneumatică cu ancii, recomandată pentru concerte.

Hramul bisericii este „Înălţarea Sfintei Cruci”, sărbătoare celebrată în fiecare an la data de 14 septembrie.

Beneficiarii acestui nou edificiu sunt 1440 de familii, însumând 5292 de credincioşi.

Monografia Parohiei “Sfânta Cruce”, Bacău (Autori: Sem. Alin Herciu şi Ciprian Matei)