Scrisoare pastorală: Familia creştină în drum spre Maica Domnului de la Cacica

Familia diecezei noastre trăieşte, începând cu Adventul din anul 2010, un timp special, un program pastoral dedicat familiei şi Căsătoriei creştine.

Toate parohiile, structurile bisericeşti şi familiile au fost invitate la o întâlnire sufletească cu misterul lăsat de Dumnezeu pentru viaţa omenirii, misterul părinţilor, al vieţii şi al copiilor.

Diferitele ocazii diecezane, decanale şi parohiale ne-au înlesnit prilejul unor reflecţii comune, a unor momente de catehizare şi, mai ales, de rugăciune în biserici şi în case.

Zilele de misiuni populare şi întâlnirea cu icoana Maicii Domnului de la Cacica, în vizită prin diferite comunităţi, au constituit o fericită retrăire în familiile comunităţilor noastre a marelui dar făcut omenirii de Creator la începutul creaţiei, dar pe care a binevoit să-l onoreze şi să-l îmbrăţişeze chiar Fiul lui Dumnezeu, născut pe pământ, în familia din Nazaret, şi care a ales să se bucure într-un climat de iubire oferit de mama cea sfântă, Maria, şi de dreptul Iosif.

Climatul spiritual din acest an pastoral ne obligă şi ne cheamă la o angajare şi mai mare în cunoaşterea, preţuirea şi ocrotirea familiei.

Ne apropiem de un moment important din anul liturgic şi pastoral, marea sărbătoare a Maicii Domnului ridicată cu trupul şi sufletul la cer – 15 august, când celebrăm cu bucurie sărbătoarea Mamei noastre cereşti în toate comunităţile.

Gândul nostru, ca familie diecezană, se îndreaptă spre un moment special, pelerinajul de la Cacica, precum şi spre celebrarea hramului diferitelor biserici, printre care se numără şi catedrala noastră.

Dorim, aşadar, să celebrăm cu bucurie ziua victoriei Maicii Domnului şi să facem sărbătoare în întreaga familie diecezană.

Un punct central pentru dieceză rămâne pelerinajul de la Cacica. Mai ales, anul acesta, adresăm tuturor credincioşilor, copiilor, tinerilor şi familiilor invitaţia de a se înscrie la un pelerinaj binecuvântat spre sanctuarul din Cacica, unde ne aşteaptă, ca într-o familie unită, aceeaşi Mamă iubitoare.

Modalităţile sunt diferite şi fiecare poate alege cum vrea fie personal, fie în grupuri organizate.

Pentru parohii rămâne forma clasică cu autocarele. Pentru copii şi adolescenţi, mersul pe jos împreună cu episcopul rămâne o fericită ocazie de îndreptare spre sanctuar.

Pentru tineri şi adulţi recomandăm anul acesta un pelerinaj special, o nouă modalitate de a ajunge la sanctuar: cu bicicleta.

Împreună cu rectorul sanctuarului, cu Oficiul pentru Copii şi Tineri şi cu autorităţile locale va fi organizat un program special pentru Cacica. Pelerinajul va porni de la Roman cu participanţi din diferite comunităţi din zona Bacău, Iaşi şi Roman – maxim o sută de participanţi – şi va fi organizat după toate normele de circulaţie şi asistenţă medicală. Este o experienţă nouă pe care o recomandăm cu căldură.

Pelerinajul va fi coordonat de pr. Cristian Pal, ajutat de doi preoţi. Programul şi detaliile vor fi comunicate de pr. Romuald Bulai, rector al sanctuarului din Cacica, şi se vor putea găsi şi pe situl sanctuarului.

Tuturor credincioşilor şi cinstitorilor Maicii Domnului le reînnoiesc apelul de a se înscrie într-o formă sau alta la acest pelerinaj în Bucovina, spre Cacica. Sperăm să întâlnim faţa binevoitoare a lui Isus, prin mijlocirea şi sub ocrotirea Mamei noastre cereşti.

De la Cacica ne vom îndrepta spre Iaşi pentru a aduna toate gândurile şi dorinţele noastre şi a le aşeza la picioarele Maicii Sfinte, patroana întregii dieceze pe care o invocăm pentru fiecare familie creştină, pentru părinţi şi copii.

Cu Pruncul şi Mântuitorul Isus, să ne binecuvânteze Fecioara de sus!

Iaşi, 16 iulie 2011

Petru Gherghel,

episcop de Iaşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>