Notă de prezentare

Aceste cateheze, prin reflecţii, discuţii, prezentări, au rolul de a ajuta şi forma conştiinţa şi de a recupera puterea de sine pentru avea un drum personal, comunitar şi social mai angajant şi mai viu.

Obiectivul este, deci, re-centrarea propriei existenţe, re-echilibrarea realităţilor fizice, mintale şi spirituale…a da sens vieţii în mod continuu.

Sensul vieţii e să devenim adulţi din punct de vedere spiritual, intelectual şi fizic, dar să devenim în felul în care Dumnezeu visează pentru noi. Sensul vieţii implică o alegere, o selecţie. Două sunt căile omului, citim în cartea Deuteronomului: una duce la viaţă şi alta la moarte. Sensul vieţii implică să alegi viaţa şi nu moartea.

Cateheza propusă pentru adulţi are drept scop crearea reunificării dintre trup, minte şi spirit.

Pentru dimensiunea fizică se acordă, de obicei multă atenţie. Ne îngrijim de trupul nostru, uneori chiar exagerat dându-i mâncare, muncă, medicamente, detergenţi, machiaj, parfumuri, fotolii…

Analog încercăm să contribuim la creşterea dimensiunii noastre intelectuale prin numărul de informaţii pe care le acumulăm şi le căutăm…chiar cu riscul de a ne „polua intelectul” de multe ori.

Dimensiunea spirituală este, însă, aproape ignorată. Pentru majoritatea persoanelor creşterea spirituală se opreşte, dacă totul e OK, la catehismul de la Prima Împărtăşanie, Mir sau Căsătorie, continuă cu participarea (măcar) duminicală la Sfânta Liturghie, unele predici ascultate şi…gata! Mare parte dintre noi adulţii nu suntem pasionaţi de bucuria de a ne potoli căutările, setea, foamea şi cu Cuvântul lui Dumnezeu, nu ne orientăm printre cărţile care compun Biblia, sau poate nici nu ştim să căutăm un text din Sfânta Scriptură!!!

Astfel, cele trei dimensiuni din care suntem compuşi (trup, minte şi spirit) sunt aproape lipsite de legătură între ele…

Pentru un creştin, însă, valoarea cea mai de preţ este Dumnezeu şi atitudinea fundamentală de a trăi după voinţa sa. Pentru credinţa creştină, omul, care a fost creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, aparţine lui Dumnezeu. Apartenenţa la Dumnezeu este, deci, un dat constitutiv al fiinţei umane, a naturii sale. Omul este a lui Dumnezeu: iată de ce contează spirtul pentru om şi sănătatea sa spirituală!!!

Dar ca să recunoaştem această  apartenenţă, dar mai ales să o trăim e foarte greu. În toţi e un fel de „teamă” care ne împiedică. Despre această teamă a vorbit adesea Papa Ioan Paul al II – lea, de exemplu în Documentul Christifideles Laici, nr 34: «Tuturor oamenilor contemporani repet, încă odată, strigătul pasionat cu care mi-am început mandatul: „Nu vă fie teamă! Deschideţi porţile larg lui Cristos…Nu vă fie teamă! Cristos ştie ce este în interiorul omului.  Numai El ştie! Astăzi omul chiar nici nu ştie ce ascunde în interiorul său, în profunzimea sufletului său, a inimii sale…Permiteţi-i, vă rog, vă implor cu umilinţă şi cu încredere, permiteţi-i lui Cristos să vorbească omului. Numai El are cuvintele vieţii, da! da viaţă veşnică…”».

Iată de ce cateheza pentru adulţi: să-i permitem lui Cristos să vorbească omului de azi, omul plin de temeri din cauza egoismului, a păcatului care îl împinge să se încreadă doar în forţele proprii, în capacităţile şi posibilităţile sale atât de sărace!

Credinţa ne face să ne abandonăm în mâinile lui Dumnezeu ca un copil în braţele mamei sale. Şi precum copilul ştie să recunoască vocea mamei sale printre mii de voci care se fac auzite, tot la fel creştinul ştie să identifice vocea lui Dumnezeu care i se adresează, îl caută, vrea să îl întâlnească şi să-l iubească. Cateheza e un exerciţiu de întâlnire cu Dumnezeu pentru viaţa de fiecare zi!

Sr. Silvia Brandiu