Bun venit, părinte Iosif Comoraşu!

Ziua de 13 septembrie 2009 a fost o zi importantă din viaţa Parohiei noastre, şi asta cel puţin din două motive: în primul rând pentru că a fost sărbătoarea hramului, şi, în al doilea rând, pentru că începând cu acea zi comunitatea noastră parohială are un nou paroh, în persoana părintelui Iosif Comoraşu. Sfinţia sa s-a născut la data de 16 septembrie 1959 în Prăjeşti, judeţul Bacău. A fost hirotonit preot la data de  29 iunie 1986 şi a activat ca vicar parohial în parohiile: Sf. Nicolae din Bacău până în anul 1990 şi Adormirea Maicii Domnului din Iaşi până în anul 1996. În acel an a fost numit paroh la Parohia Sf. Anton din Iaşi unde a activat până în urmă cu 2 săptămâni. Concomitent din anul 1990 până anul acesta a fost şi responsabil al tipografiei Presa Bună. 

La sfârşitul sfintei Liturghii, părintele vicar Vasile Petrişor, a rostit un cuvânt de bun venit părintelui Iosif din care cităm în continuare:

Aşadar, dacă duminica trecută încheiam un capitol din viaţa şi istoria Parohiei noastre, astăzi deschidem un altul. Fără a idealiza sau a compătimi trecutul sau viitorul comunităţii noastre, ne aflăm, iubiţi credincioşi, în faţa unui nou dar pe care Dumnezeu ni-l oferă: venirea unui nou păstor în mijlocul nostru. Iar atunci când primeşti un dar, mai ales când vine din partea lui Dumnezeu, nu poţi decât să-ţi înalţi gândul spre el şi să spui un singur cuvânt: mulţumesc.

Părinte Iosif, în numele întregii comunităţi de credincioşi din Parohia Sfânta Cruce, din Bacău, vă transmit urarea de bun venit în mijlocul nostru. Ştiţi foarte bine şi dumneavoastră că totdeauna în orice parohie în astfel de momente, unii credincioşi au anumite temeri sau aşteptări cu privire la activitatea noului paroh. Probabil aşa se întâmplă şi în cazul Parohiei noastre. Vă doresc să reuşiţi în perioada mandatului pe care-l veţi avea să alungaţi toate eventualele temeri ale unor credincioşi şi să realizaţi cea mai mare parte din aşteptările lor.

Încă o dată Bine aţi venit şi mult succes în activitatea pastorală pe care o începem astăzi împreună!”

După acest discurs, părintele Iosif Comoraşu a luat cuvântul şi a transmis credincioşilor din comunitatea noastră următoarele cuvinte:

“Ne închinăm ţie Cristoase şi te binecuvântăm, căci prin Sfânta ta Cruce ai răscumpărat lumea!

Ziua Înălţării Sfintei Cruci este sărbătoarea Bisericii şi a comunităţii noastre; ea ne onorează şi ne obligă în acelaşi timp: prin moartea lui Isus pe cruce noi am fost mântuiţi, am trecut de la întuneric la lumină,  de la moarte la viaţă. Singura atitudine în faţa Crucii lui Isus trebuie să fie aceia de adoraţie şi de recunoştinţă.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru această sărbătoare şi pentru această zi şi îi promitem  că vom purta şi noi cu demnitate şi responsabilitate crucea datoriilor noastre zilnice.

Referitor la cel de-al doilea eveniment, am în inimă şi pe buze acelaşi cuvânt de mulţumire; în anul Sfintei Preoţii, îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru darul preoţiei, îi mulţumesc episcopului Petru Gherghel pentru încrederea acordată atunci când m-a chemat între 1986 şi 1990 aici la Bacău sau după 1990 la Iaşi şi din nou acum la Bacău la Parohia Sfânta Cruce.

Mulţumesc părintelui Rector, prieten şi coleg, pentru acest moment special din viaţa mea; mulţumesc preoţilor din altar pentru prezenţă şi rugăciune şi contez pe o bună şi fericită colaborare cu ei; mulţumesc părintelui Petrică Tamaş pentru predică şi pentru anii petrecuţi la Iaşi împreună; mulţumesc domnului dascăl Emi şi corului pentru cântarea şi animarea atmosferei cu ocazia sărbătorii de astăzi; mulţumesc părintelui vicar Vasile, despre care confirm că lucrează mult, sorei de la Parohie şi surorilor de la Oratoriul Maria Bambina pentru implicare şi, mai ales, pentru atmosfera caldă pe care am găsit-o în casă, în curtea Bisericii şi la Oratoriu. Contez şi mă rog pentru aceiaşi atmosferă şi fericită şi rodnică colaborare; mulţumesc celor care s-au ocupat de curăţenia şi aranjamentul floral din Biserică cu ocazia hramului.

Nu în cele din urmă mulţumesc părintelui Eugen care, după ce a aflat oficial de pe sit-ul Episcopiei despre această schimbare de situaţie, m-a sunat din Germania primul ca să mă felicite; i-am mulţumit şi i-am mai spus că ar fi trebuit să mă gelozească sau să se supere că îl sap. Ne cunoaştem din anul 1976 şi tot de atunci suntem prieteni; eu am venit în locul meu, iar el merge în locul lui şi rămânem prieteni. Referitor la jocul cifrelor, avem ceva în comun: la discursul său despre cifra 6 adaug faptul că şi eu am lucrat 6 ani ca administrator în cadrul Episcopiei; amândoi am fost parohi 13 ani (eu la Sfântul Anton, Iaşi, iar el la această admirabilă comunitate Sfânta Cruce, Bacău); umbra cifrei 13 m-a urmărit mereu: în noaptea de 13 iunie 1996 episcopul mi-a spus că mă numeşte paroh la Sfântul, unde am rămas 13 ani pentru ca astăzi, 13 septembrie, să fiu instalat paroh la voi. La Iaşi am luat decizii importante fie în data de 13, fie în zi de marţi şi toate au mers foarte bine. Cu o altă locomotivă care trage sau împinge, în acelaşi tren al vieţii, în aceiaşi formaţie, continuăm acelaşi drum şi aceleaşi planuri începute de părintele Erdeş, părintele Ghiţă Farcaş şi Părintele Eugen Budău. Anton

Felicitări pentru ce am găsit şi sper într-o bună colaborare cu dumneavoastră. Eu şi cu părintele vicar putem face puţin mai mult decât nimic, însă cu ajutorul dumneavoastră putem face mult mai mult. Vă mulţumesc încă o dată pentru primire şi îl rugăm pe Duzmnezeu să ne ajute să realizăm lucruri frumoase împreună cu dumneavoastră!”

Îi spunem şi pe această cale noului părinte paroh BUN VENIT printre noi şi îi dorim mult succes în activitatea pastorală pe care o va desfăşura printre noi!!!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>